052 22 30 22 stuur e-mail
Menu
Maak een afspraak
Home » Blog » 7 tips om schilderwerk te onderhouden
7 tips om schilderwerk te onderhouden

7 tips om schilderwerk te onderhouden

Het valt niet te vermijden dat schilderwerk in en om je huis of bedrijf afneemt in kwaliteit naarmate de jaren verstrijken. Je kan er wel voor zorgen dat de afname in kwaliteit langzaam verloopt door je schilderwerk goed te onderhouden. Het is bewezen dat regelmatig onderhoud de levensduur van de schilderwerken kan verlengen. Maar, hoe kun je de schilderwerken het beste onderhouden? Deze tips kunnen je alvast op weg helpen.TIP 1: Inspecteer het schilderwerk regelmatig

Door het schilderwerk regelmatig te inspecteren, kun je er bij problemen snel bij zijn. Begint het schilderwerk te barsten, hecht het niet meer of begint de verf te poederen? Dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt. Beschadigingen zijn het meest zichtbaar op houtwerk, multiplex en glasafdichting. Het is belangrijk er vroeg genoeg bij te zijn, want ernstige beschadiging kan nog meer problemen veroorzaken. Daarom controleer je best zo’n twee keer per je het schilderwerk, dan kun je de eventuele problemen snel genoeg herkennen en tijdig ingrijpen indien dat nodig is.

TIP 2: Maak het schilderwerk regelmatig schoon

Vuil op het schilderwerk verhoogt de kans op schade. Regelmatig schoonmaken is dan ook belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat verf kan wegbranden door de zon? Als je het schilderwerk goed schoon houdt, weerkaatst het zonlicht van de geschilderde objecten en kan er geen schade door zonlicht ontstaan. Ook stof moet je regelmatig verwijderen. Hoe reinig je het schilderwerk? Gebruik daarvoor een doek een water. Je gebruikt best geen of weinig schoonmaakmiddelen, want niet elke verf is hier goed tegen bestand.

TIP 3: Een goede ventilatie is belangrijk

Een eenvoudige maar doeltreffende tip om de levensduur van binnenschilderwerken aanzienlijk te verbeteren, is door de binnenruimtes voldoende te ventileren. Door te ventileren wordt de vochtige lucht afgevoerd en wordt verse lucht aangevoerd. Vochtige lucht krijgt anders de kans om te condenseren op de verf waardoor deze los gaat zitten. Dit verhoogt de kans op schimmel en andere aanslag. Als je schimmel en aanslag een kans geeft, moet het schilderwerk compleet vernieuwd worden. Beter voorkomen dan genezen dus in dit geval. 

TIP 4: Uitbesteden van onderhoud aan schilderwerk

Zie je niet hoe je je schilderwerk moet onderhouden of gaan bepaalde zaken je petje te boven? Aarzel dan niet om schilders in te schakelen voor het professioneel onderhoud van het schilderwerk. Schilders zijn het gewend om zulke taken efficiënt aan te pakken.

Onderhoud schilderwerken bedrijven

TIP 5: Werk kleine oneffenheden weg

Kleine oneffenheden in het schilderwerk kun je makkelijk wegwerken. Met oneffenheden bedoelen we naadjes, kapjes of putjes in het schilderwerk. Door dit regelmatig weg te werken, hou je het schilderwerk mooi en verleng je de levensduur van het geheel. Je voorkomt ook dat kleine oneffenheden groter worden. 

TIP 6: Gebruik duurzame verf

Duurzame verf vraagt om minder onderhoud. Het gaat hier vooral over het verven van hout. Naast het feit dat je minder onderhoud moet verrichten, is duurzame verf beter voor het milieu en voor de eigen gezondheid.

TIP 7: Werk het schilderwerk tijdig bij

We kunnen het niet genoeg herhalen, onderneem zo snel mogelijk actie bij beschadigingen of oneffenheden. Let hier zeker ook op kitnaden, want daar ontstaan makkelijk scheuren.